Vegan en glutenvrije bramen kwarktaart

Een fris zoete vegan en glutenvrije bramenkwarktaart om je vingers bij af te likken! Dit is weer een parel van een taart waar iedereen van kan genieten. Zeker nu de bramen volop in het seizoen zijn, is het een fijne taart om te maken. Je hebt er geen oven voor nodig, hoe handig is dat?! Ik zou zeggen, stroop de mouwen maar op en maken maar!
Vegan bramen kwarktaart
4.5
(33)

Hoe maak je een vegan kwarktaart?

Bramen zijn volop in het seizoen. Heerlijk om bramenjam mee te maken of natuurlijk een bramentaart! Samen met Vera ging ik aan de slag in de keuken om een waanzinnig lekkere bramen kwarktaart te maken. Je hebt er geen oven voor nodig en als Vera het kan, dan kan iedereen het! ;) De bodem is gemaakt van gedroogde vijgen en glutenvrije muesli of granola. Door deze te mixen krijg je een heerlijk deeg dat stevig genoeg is om een bodem van te maken. Voor de vulling hebben we maar liefst 400 gram bramen gebruikt. Dit vormt de basis van de vulling. De taart is dus van zichzelf al aardig zoet, ideaal. We voegen er wat kwark aan toe en je hebt een heerlijke kwarktaart! Ben je fan van een luchtige en romige taart? Vervang dan 250 g kwark door 250 ml plantaardige slagroom (lobbig opgeklopt). Ook de mensen om ons heen die niet vegan of glutenvrij hoeven te eten liepen ermee weg. ;)

Glutenvrije bramen kwarktaart bewaren

De bramen kwarktaart is super lekker om mee te ontbijten, als tussendoortje, als traktatie maar ook als toetje. Geloof mij, je zal hem niet lang hoeven te bewaren. Mocht je de taart eerder willen maken of toch wat langer moeten bewaren dan bewaar je de taart het beste afgedekt in de koelkast. Je kan de verse bramen er het beste opleggen net voordat je van de taart gaat genieten. Zo blijven ook de verse aardbeien het lekkerste.

Vegan bramen kwarktaart

Bakken met agar gagar

Om de taart vegan te maken laten we dit keer gelatine achterwegen en gebruiken we agar agar. Hoe gebruik je agar-agar, in welke verhouding en wanneer moet je het juist niet gebruiken? Agar-agar, of gewoon ‘agar’ zoals het ook wel genoemd wordt, is een vegan bind- en geleermiddel. Je kunt er taarten of toetjes door op laten stijven, soepen mee binden of pudding mee maken. Het wordt gemaakt van gedroogd roodwier, dat is een soort alg/zeewier. De smaak, geur en kleur van agar-agar is neutraal, waardoor het heel goed is te gebruiken in de keuken. Belangrijk om te weten is dat je agar agar altijd eerst moet koken met een vloeistof zo’n 3 a 4 minuten. Dit heeft agar agar nodig om te binden, doe je dit niet dan is de kans groot dat jouw taart uiteindelijk niet op zal stijven.

Waar te koop?

Meer en meer mensen eten vegan of vegetarisch waardoor agar-agar steeds bekender wordt. Online is agar agar goed verkrijgbaar evenals bij de Toko en in bio-winkels. Persoonlijk vind ik poeder het best en meest makkelijk werken, dus ga daar absoluut voor als je kan kiezen. Bij het gebruik van poeder is de kans van slagen het grootst zeg ik altijd. De flakes zijn namelijk minder sterk in hun bindkracht.

Bramen recepten

De bramen zijn nu volop te plukken (in eigen tuin) en te koop! Kun je ze niet krijgen? Koop ze dan (diepvries) in de supermarkt, dat is nog voordelig ook. Heb je bramen gescoord? Maak er gerust bramen cheesecake bites van, de zebra cheesecake of deze heerlijke bramen cake!

Bakken met Vera
Vegan en glutenvrije bramen kwarktaart

Vegan en glutenvrije bramen kwarktaart

Recipe by Marike
5.0 from 3 votes
Course: Ontbijt, Tussendoor, Dessert, TraktatieCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

10

puntjes
Voorbereiding

20

minutes
Wachttijd

3

hours 
Totale tijd

3

hours 

20

minutes

Een overheerlijke vegan en glutenvrije bramen kwarktaart waar iedereen dol op is! Met een robuuste bodem gemaakt van gedroogde vijgen en muesli en een luchtige bramenvulling. Perfect voor deze nazomer. We laten je zien hoe je deze taart zelf kan maken. Glutenvrij, lactosevrij én vegan!

ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • 100 g glutenvrije muesli of granola

 • 150 g gedroogde vijgen of zachte dadels

 • snuf zout

 • Voor de vulling:
 • 400 g bramen- diepvries of vers

 • 500 g plantaardige kwark of yoghurt OF gebruik 250 ml lobbige (plantaardige) slagroom en 250 g (plantaardige) kwark

 • 45 a 60 g agavesiroop of ahornsiroop

 • 2 tl vanille-extract

 • rasp van 1/2 citroen

 • 8 g agar agar poeder (indien niet vegan, 9 blaadjes gelatine)

 • Voor de topping:
 • verse bramen

 • Wat heb je nodig?
 • Springvorm 18 cm (hoog) of 20 cm

 • Mengkom

 • Spatel

 • Pannetje

 • Optioneel: acetaatfolie

Zo maak je het!

 • Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de randen in. Laat de vijgen wellen in heet water en dep ze goed droog. Maak ze fijn samen met de glutenvrije muesli, het zout en eventueel een lepel water, met een keukenmachine. Verdeel het deeg met de bolle kant van een natte lepel over de bodem van de springvorm en duw goed aan, zet de bodem in de koelkast.
 • Ga vervolgens aan de slag met het maken van de vulling. Pureer de bramen en verwarm ze in een pannetje samen het de vanille, het zoetmiddel, citroen én de agar agar. Roer alles goed door elkaar en kook het zo’n 4 minuten. Blijf ondertussen goed roeren, je wil niet dat de vulling aan zal branden. Houd 3 el bramenvulling achter de hand, dit heb je nodig voor de swirl. Spatel de kwark door de bramenvulling. Roer alles nog even een minuutje goed door elkaar en zet daarna pas het vuur uit.
 • Bekleed de springvorm eventueel met acetaatfolie voor een strakke taart en schenk de bramenvulling over de taartbodem. Verdeel met een lepel de overgebleven bramenpuree over de taart en roer hier met een satéprikker doorheen zodat er hartjes ontstaan.
 • Zet de taart zo’n 3 uur in de koelkast zodat de vulling stevig kan worden. Versier de taart met wat verse bramen én geniet!

Notities

 • Bewaartip! De taart kun je zo’n 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
 • Variatietip! De taart is ook erg lekker met frambozen, mango of blauwe bessen.

#ohmypie

Ga je deze vegan kwarktaart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Vegan en glutenvrije bramen kwarktaart

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.5 / 5. Reacties: 33

Geef als eerste je mening!

2 comments
 1. Zou je de bodem ook krokant kunnen maken? ook voor tussendoortje erg lekker! Ik hem hem gemaakt met Alpro Kwart Nature. Naderhand nog en een snufje kaneel erover gestrooid, wil de kaneel de volgende keer aan de bodem toevoegen, want ik miste wat smaak hieraan, was erg lekker!

  1. Jazeker Astrid! Je krijg een soort mini speculaas/bastogne! Met kaneel en andere specerijen zeker een aanrader.

   Liefs,
   Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts