Glutenvrije Caesar salade

De Caesar salade: een heerlijke maar toch eenvoudige salade waarmee je altijd weer indruk maakt. Ideaal om te maken als lunch of als makkelijke avondmaaltijd. Glutenvrij met crunchy croutons!
Glutenvrije Caesar Salade
0
(0)

Caesar salade: waar komt toch die naam vandaan?

De Caesar salade behoort tot de populairste salades van deze tijd. Een wijdverspreid misverstand is dat de salade is vernoemd naar Julius Caesar. Maar naar wie is de salade dan wel vernoemd? De salade vindt z’n oorsprong namelijk niet in het Romeinse Rijk maar in Mexico, waar een Italiaanse immigrant en restaurateur genaamd Caesar Cardini zijn Amerikaanse restaurantimperium besloot uit te breiden.

Naamgever van de salade is de Italiaans-Amerikaan kok Caesar Cardini (1896-1956). Deze kok had verschillende restaurants in Mexico en de Verenigde Staten. Tijdens een overvolle Fourth of July in 1924 (!) ging Caesar volledig door z’n voorraad heen waardoor hij creatief moest zijn met wat er nog wel was. En dat waren romainesla, kip, brood, Parmezaanse kaas, knoflook, olijfolie, limoen en ei. Voor het dramatische effect besloot hij deze aan tafel klaar te maken. De Caesar salade was geboren. De naam van de salade heeft dus niets met Julius Caesar te maken wat vaak gedacht wordt.

Glutenvrije Caesar salade met gamba’s

Wanneer ik buiten de deur eet dan bestel ik vaak een Caesar salade wanneer deze op de kaart staat. De salade is vaak makkelijk glutenvrij te maken én vaak erg lekker! Voor een goede Caesar salade betaal je al snel 15 a 18 euro. Vraag er een glutenvrij broodje bij en je tikt de 20 aan. Wist je dat je heel gemakkelijk zelf een glutenvrije Caesar salade kan maken? Lekker met knapperige Romaine sla, verse tomaatjes, goede crunchy croutons én een waanzinnig lekkere dressing. Het liefste eet ik hem met gamba’s of knoflook garnalen. Je kan natuurlijk ook kiezen voor kip of vega kipstukjes.

Hoe maak je glutenvrije croutons?

Croutons worden vaak weggelaten in een restaurant wanneer je een glutenvrije keuze maakt. Balen, want ze maken vaak nét het verschil. Ik heb voor jou een recept waarmee je zelf heel snel en makkelijk glutenvrije croutons kan maken. Je kan hiervoor elk glutenvrij brood gebruiken. Heb je nog oud brood liggen? Maak hier eens croutons van. Niet alleen voor de salade maar ook heel lekker voor in de soep of om van te snoepen. Zo heb je gelijk een bestemming voor jouw brood dat oud is, hoef je niets weg te gooien én heb je een heerlijke traktatie! Ik voeg graag verse kruiden toe en eventueel wat Parmezaanse kaas aan de croutons wanneer ik deze bak. Zo krijgen ze extra smaak!

Meer glutenvrije recepten!

Ben je op zoek naar een lekkere lunch? Probeer dan eens deze glutenvrije pasta pesto, glutenvrije naan broodjes, glutenvrije knoflookbroodjes of glutenvrije pizza!

Glutenvrije Caesar salade

Recipe by Marike
0.0 from 0 votes
Course: Glutenvrij, Lactosevrij optie, Vegan optieCuisine: Salade, Lunch, DinnerDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

2

Porties
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

10

minutes
Totale tijd

30

minutes

De Caesar salade: een heerlijke maar toch eenvoudige salade waarmee je altijd weer indruk maakt. Ideaal om te maken als lunch of als makkelijke avondmaaltijd. Glutenvrij met crunchy croutons!

ingrediënten

 • 2 kleine kropjes Romaine sla (150 g)

 • 5 trostomaatjes

 • 5 zongedroogde tomaatjes

 • 1 a 2 eieren gekookt

 • 150 g gamba’s of knoflook garnalen

 • Voor de dressing:
 • 3 el mayonaise- ik heb dragon mayo gebruikt

 • 1 el (plantaardige) Griekse yoghurt

 • 1 a 2 el olijfolie

 • 20 g Parmezaanse kaas geraspt

 • 1 tl Dijon mosterd

 • sap van 1/4 citroen

 • 2 ansjovis filets- fijngesneden

 • peper en zout

 • Voor de glutenvrije croutons:
 • 2 sneetjes glutenvrij (zuurdesem) brood

 • scheutje olijfolie

 • 2 takjes tijm

 • 30 g Parmezaanse kaas

 • peper en zout

Zo maak je het!

 • Als eerste maken we de croutons. Snijd het brood in blokjes en doe ze in een mengkom. Voeg hier de overige ingrediënten aan toe en hussel ze goed door elkaar. Bak ze goudbruin in een hete bakpan en leg ze even aan de kant.
 • Was de sla en snijd de sla in grove stukken. Doe de sla samen met de tomaatjes in een kom.
 • Maak ondertussen de dressing door de ingrediënten door elkaar te mengen. Verdeel de dressing over de salade en hussel alles door elkaar.
 • Bak de knoflook garnalen of gamba’s in een hete bakpan en verdeel ze samen met de eitjes en de croutons over de salade. Ik zou zeggen: GENIET!

Notities

 • Variatip! Maak de salade eens met stukjes kip, geroosterde kikkererwten of avocado.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije Caesar salade maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Glutenvrije Caesar Salade

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts