Glutenvrije ontbijttaartjes met vijgen en passievruchten curd

Het is het seizoen van de verse vijgen. Wist je dat je vijgen bij zowel hartige als zoete maaltijden kan gebruiken? Het leek mij leuk om er verrassende vijgen taartjes van te maken. Met een wel heel verrassend ingrediënt; namelijk passievruchten curd! Zie hier de allerlekkerste ontbijttaartjes van het seizoen. Glutenvrije ontbijttaartjes met vijgen en passievruchten curd. Om je vingers bij af te likken.
Glutenvrije ontbijttaartjes met vijgen
4.2
(38)

Glutenvrije ontbijttaartjes met vijgen en passievruchten curd

Het is oktober en de verse vijgen zijn nu volop verkrijgbaar. Zelf hebben we sinds een paar jaar een vijgenboom in de tuin en laat de vijgenboom nou net dit jaar voor het eerst vol hangen met prachtige sappige vijgen. Het leek mij leuk om er een lekker recept mee te maken. We bakken de vijgen graag met geitenkaas, honing en walnoten in de oven als dip voor op de borrelplank. Deze kleine ontbijttaartjes met vijgen zijn super leuk om te maken in het weekend. Ik voegde er een lepel passievruchten curd aan toe en een lepeltje roomkaas of kokosyoghurt. Het duurde niet lang of er was een smaaksensatie geboren. We hebben er al meerdere mensen mee verrast en iedereen staat versteld van deze betoverende taartjes. Zeg nou zelf; iedereen wil toch zo’n zonnig taartje op z’n bord? Je kan ze prima van tevoren maken, waardoor je niet ‘s ochtends vroeg nog in de keuken hoeft te staan.

Bakken met vijgen

Verse vijgen zijn de spreekwoordelijke kers op de taart van oktober, ze hebben smaak en zijn echt een teamplayer als het gaat om het combineren met andere ingrediënten. Oftewel vijgen maken alles lekkerder! Heb je deze brownie cheesecake met bosvruchten en verse vijgen als eens gemaakt? Probeer het eens! Vijgen zijn ook heel leuk als decoratie op een borrelplank of wanneer je een toetje maakt.

Meer glutenvrije ontbijttaartjes

Ontbijttaartjes! Ik zal niet ontkennen dat ze nog niet op mijn website te vinden zijn, ze zijn namelijk zó lekker. De kruidcake ontbijttaartjes, pindakaas ontbijttaartjes, appeltaart ontbijttaartjes, MonChou ontbijttaartjes, carrot cake ontbijttaartjes, frambozen ontbijttaartjes, blauwe bessen ontbijttaartjes én de banaan-chocolade ontbijttaartjes zijn nog steeds favoriet!

Glutenvrije ontbijttaartjes met vijgen

Glutenvrije ontbijttaartjes met vijgen en passievruchten curd

5 from 1 vote
Recipe by Marike Course: Ontbijt, Tussendoor, DessertCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan optieDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

2

taartjes
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

30

minutes
Totale tijd

40

minutes

Ze zijn smeuïg, verrassend én ze zijn bijzonder lekker. Ik heb het over deze glutenvrije vijgen ontbijttaartjes met passievruchten curd. Ze toveren voor heel even de zomer op jouw bord. Glutenvrij, lactosevrij en vegan te maken.

ingrediënten

 • 55 g 55 glutenvrij havermeel

 • 55 g 55 amandelmeel

 • 40 g 40 ahornsiroop of agavesiroop

 • 100 g 100 appelmoes of gepureerde mango

 • 1 1 ei*

 • 2 tl 2 citroenrasp

 • 1 tl 1 vanille-extract

 • 1,5 tl 1,5 bakpoeder

 • 2 flinke tl 2 flinke roomkaas (plantaardig), MonChou, ricotta of stevige kokosyoghurt

 • 2 tl 2 passievruchten curd of lemon curd

 • 3 a 4 3 a 4 verse vijgen

 • optioneel: amandelschaafsel

 • Wat heb je nodig?
 • mengkom

 • spatel

 • 2 springvormpjes of ovenschaaltjes van 10 cm

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed twee springvormpjes met bakpapier of vet de ovenschaaltjes in.
 • Doe de melen, bakpoeder, zoetmiddel, appelmoes of mangopuree, ei of eivervanger, vanille en citroenrasp in een mengkom. Spatel tot een egaal beslag. Proef even of jouw beslag op smaak is.
 • Verdeel de helft van het beslag over de bakvormpjes. Snijd de vijgen in platte stukjes en verdeel de plakjes over het beslag. Dek af met het beslag en de overige partjes vijg.
 • Verdeel de roomkaas, MonChou of andere keuze over de taartjes en versier de taartjes met de passievruchten curd of lemon curd. Strooi er eventueel nog wat amandelschaafsel overheen. Bak ze in 30 minuten goudbruin.
 • Laat de taartjes afkoelen buiten de oven en GENIET!

Notities

 • Bewaartip! De taartjes blijven zo’n 3 a 4 dagen goed in de koelkast. Je zou ze ook in kunnen vriezen.
 • Geen fan van verse vijgen? De taartjes zijn ook heel lekker met perzik, abrikozen, kersen, aardbeien of frambozen.
 • Eivrij of vegan? Vervang het ei door 50 g appelmoes of extra kwark en 1 el extra meel.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije vijgen ontbijttaartjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije vijgen taartjes

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.2 / 5. Reacties: 38

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts