Vezelrijke glutenvrije broodjes

Vezelrijke glutenvrije broodjes met een krokante kortst en een zacht kruim. Super makkelijk om te maken én heel gezond! Je maakt met met volkoren meelsoorten, vezels én kwark of yoghurt. Je hebt er geen gist voor nodig, daardoor staan de broodjes binnen een uur op tafel. Glutenvrij én vegan.
Vezelrijke glutenvrije broodjes
4.1
(32)

Glutenvrije brood bakken

“Marik, hoe bak ik nou een lekker glutenvrij brood dat niet als een baksteen uit de oven komt? ” Dat is toch wel de meest gestelde vraag die ik binnen krijg via de mail én via Instagram of Facebook. Ik begrijp de vraag naar lekker én voedzaam glutenvrij brood goed. De glutenvrije broden uit de supermarkt bestaan vaak alleen uit witmeel en vulmiddelen. Gelukkig komen er steeds meer betere broden op de markt maar hoe fijn zou het zijn als jij jouw eigen glutenvrije brood kan bakken zonder moeite. Eerder deelde ik al het lekkerste glutenvrije brood, voedzaam glutenvrij brood, glutenvrij zuurdesembrood én schreef ik een blog over glutenvrij brood bakken. Vandaag deel ik het recept voor vezelrijke glutenvrije harde broodjes! Een recept dat ik al jaren maak én waar je zelf volop mee kan variëren!

Vezelrijke glutenvrije broodjes

Vezelrijke glutenvrije broodjes gemaakt van volkoren meelsoorten

Glutenvrij brood uit de supermarkt is vaak gemaakt van witmelen én vulmiddelen om het maar op brood te laten lijken en het enigszins houdbaar te houden. Het vult minder goed dan een voedzaam brood én het is vaak prijzig. Eerder deelde ik deze informatieve blog over glutenvrij brood bakken én het lekkerste glutenvrije brood. Twee hele toegankelijke recepten waar al zoveel mensen van hebben genoten én nog steeds genieten. Het brood dat ik vandaag deel is gemaakt zonder gist, zonder eieren én ook heel voedzaam. Het staat binnen 10 minuten in de oven én het is binnen een uurtje gebakken. Ik ben fan!

Glutenvrij brood bakken zonder gist

Echt, kan dat? Jazeker! Er staan al meerdere glutenvrije broodrecepten online die ik heb gemaakt zonder gist. Ik heb de gist vervangen door bakpoeder én baking soda. In dit recept werkt dit ontzettend goed. Het brood blijft lang vers én het is luchtig. Wat wil je nog meer? Ik kan je niet beloven dat deze verhouding ook altijd werkt in andere recepten die niet van mijn site afkomstig zijn aangezien het ook gaat om de combinatie met de andere ingrediënten.

glutenvrije harde broodjes

Vezelrijke glutenvrije broodjes bewaren

Het allerlekkerste is het brood natuurlijk wanneer het net vers is gebakken. Dat is ook zo wanneer je brood koopt bij de bakker. Gelukkig blijft dit brood wél langer dan 1 dag vers. Ik bewaar het brood in een papierenzak, linnen broodzak of in een schone theedoek op het aanrecht. Je kan het brood ook per plak invriezen. Wil je het brood na een dag of twee, drie eten? Maak het een beetje nat en bak het nog even in de oven. Het proeft dan weer alsof het net vers is gebakken!

Bakken met glutenvrije melen

De ingrediënten die ik je meegeef in dit recept vormen een basis. Kun je bijvoorbeeld niet tegen havermeel dan moet je jezelf niet af laten schrikken. Je kan namelijk met de ingrediënten spelen zodat het een recept wordt wat goed bij jou past. Ik heb hieronder mijn fijnste variaties gezet:

 • Glutenvrij havermeel, geeft een fijne en toegankelijke smaak aan het brood. Je kan glutenvrije havermeel vervangen door boekweitmeel, sorghummeel of rijstmeel.
 • Sorghummeel, bevat veel vezels, is rijk aan vitamines en mineralen, goedkoop én niet al te onbelangrijk een belangrijke speler wanneer je glutenvrij brood bakt. Het maakt alle broden lekkerder én luchtiger.
 • Volkoren of bruine rijstmeel, ik heb bruine rijstmeel gebruikt maar je kan natuurlijk ook kiezen voor volkoren rijstmeel. Dit geeft een zachte smaak aan het brood en een fijne structuur. Je kan dit inruilen voor glutenvrij havermeel of boekweitmeel.

Vezelrijke glutenvrije broodjes

3 from 8 votes
Recipe by Marike Course: glutenvrij brood, ontbijt, lunchCuisine: glutenvrij broodDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

4

broodjes
Voorbereiding

15

minutes
Baktijd

50

minutes
Totale tijd

1

hour 

5

minutes

Vezelrijke glutenvrije broodjes met een krokante kortst en een zacht kruim. Super makkelijk om te maken én heel gezond! Je maakt met met volkoren meelsoorten, vezels én kwark of yoghurt. Je hebt er geen gist voor nodig, daardoor staan de broodjes binnen een uur op tafel. Glutenvrij én vegan.

ingrediënten

 • 200 g 200 glutenvrij havermeel (of 100 g glutenvrij havermeel + 100 g bruine rijstmeel)

 • 25 g 25 tapiocazetmeel of Maizena

 • 10 g 10 psylliumpoeder OF 20 g psylliumvezels

 • 25 g 25 zaden en pitten

 • 1 tl 1 bakpoeder

 • 4 g 4 (bakkers) zout

 • 300 g 300 (plantaardige) kwark of Griekse yoghurt

 • 25 ml 25 warm water (kan ook iets meer zijn indien nodig)

 • 2 el 2 olijfolie

 • 1 tl 1 baking soda + scheutje citroensap

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 220 graden onder- en bovenwarmte. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
 • Doe de melen, psyllium, zout, zaden en pitten en het bakpoeder in een mengkom. Spatel dit door elkaar met een garde.
 • Voeg de kwark, het water, olijfolie en de opgeloste baking soda toe. Spatel alles door elkaar en kneed vervolgens net zo lang totdat je een soepel deeg hebt. Het kan helpen om je handen nat te maken of om ze in te smeren met een beetje olie.
 • Vorm er drie a 4 bollen van. Smeer of spray ze in met wat water en rol ze eventueel door wat zaden en pitten zoals sesamzaad en pompoenpitten. Snijd iedere bol in met een scherp mesje. Plaats een bakje met heet water op de bodem de oven en bak ze in 45 a 50 minuten goudbruin. Let op de baktijd kan per oven nog weleens verschillen.
 • Laat de broodjes afkoelen buiten de oven voordat je ze aan zal snijden én GENIET! Belegtip! Ik heb de broodjes belegd met opgeklopte feta, geroosterde tomaatjes, citroenrasp, balsamico crème én een snufje zout.

Notities

 • Bewaartip! De broodjes blijven zo’n 2 dagen goed in een linnen zakje op het aanrecht of bewaar ze in een droge theedoek. Je kan ze ook invriezen per stuk. Warm ze eventueel nog even op in de oven.
 • Variatietip! Wist je dat de broodjes ook heel lekker zijn met noten en rozijnen?

#ohmypie

Ga je deze vezelrijke glutenvrije broodjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Glutenvrije harde broodjes

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.1 / 5. Reacties: 32

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts