Glutenvrije en vegan mini gevulde speculaas

Overheerlijke glutenvrije en vegan mini gevulde speculaas! Een knapperige, brosse koek gevuld met een frisse amandelspijs, een handzaam formaat waar je elk moment van de dag van kan genieten! Glutenvrij, makkelijk om te maken én vegan!
mini gevulde speculaas glutenvrij en vegan
4.2
(6)

Mini gevulde speculaas

Speculaas, je kan deze heerlijke koek het hele jaar door kopen maar tijdens de feestdagen is het een vrijbrief om er extra van te genieten. De brosse koek wordt gemaakt van boter, suiker, meel en speculaaskruiden. Deze kruidenmix bestaat uit kaneel, nootmuskaat, gember, kardemom, en kruidnagel. Wanneer je speculaas combineert met zelfgemaakt amandelspijs dan ontstaat er al snel een heerlijke gevulde speculaas! Glutenvrij vaak lastig te vinden, daarom kun je glutenvrije gevulde speculaas het beste gewoon zelf maken. Met dit recept maak je mini gevulde speculaas. Super schattig op tafel, handige portie vormpjes én hartstikke leuk om uit te delen!

Glutenvrije en vegan gevulde speculaas maken

Het is niet ingewikkeld om deze heerlijke glutenvrije en vegan mini gevulde speculaas te maken. Als basis heb ik mijn favoriete glutenvrije kruidnoten deeg gebruikt. Duw dit uit in de cupjes van een muffinbakvorm en er ontstaan schattige cupjes. Deze kun je vullen met een bolletje zelfgemaakt amandelspijs met een vleugje citroen. Dek ze weer af met wat deeg en versier ze op de traditionele manier met halve amandelen of met wat amandelschaafsel. Hoe leuk zien ze er uit! Super bijzonder dat er bij het doorsnijden van de speculaas een hartje verscheen.

Zo maak je zelf amandelspijs

Deze gevulde speculaas wordt extra lekker door de toevoeging van amandelspijs. Amandelspijs wordt gemaakt, zoals de naam al aangeeft, van amandelen. Amandelen zijn ontzettend prijzig: dat komt door het trage productieproces en het lage aanbod. Een kilo blanke amandelen (deze worden kort geblancheerd waardoor het bruine velletje eraf gaat) kan wel zo’n 20 tot 30 euro kosten. Steeds vaker wordt er dan ook banketspijs gebruikt om de kosten te minderen; dit soort spijs wordt gemaakt van gemalen abrikozenpitten of gekookte witte bonen, gemengd met heel veel amandelextract. De smaak is soms bijna niet van echt te onderscheiden. Kijk maar eens op het etiket van het amandelspijs uit de supermarkt, daar vind je het zeker weten op terug.

Meer glutenvrije Sint recepten

Glutenvrije Sint recepten, er staan er al heel wat online! Wat dacht je van de overheerlijke krokante glutenvrije kruidnoten, oud-Hollandse pepernoten, glutenvrije taai taai, Sinterklaas taart, glutenvrije gevulde speculaas en de krokante speculaasbrokken!

mini gevulde speculaas
mini gevulde speculaas
mini gevulde speculaas glutenvrij en vegan
mini gevulde speculaas glutenvrij en vegan

Glutenvrije en vegan mini gevulde speculaas

5 from 2 votes
Recipe by Marike Course: Glutenvrij, Vegan, LactosevrijCuisine: Sint, Tussendoor, TraktatieDifficulty: Makkelijk
Servings

6

stuks
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

25

minutes
Calories

300

kcal
Totale tijd

35

minutes

Overheerlijke glutenvrije en vegan mini gevulde speculaas! Een knapperige, brosse koek gevuld met een frisse amandelspijs, een handzaam formaat waar je elk moment van de dag van kan genieten! Glutenvrij, makkelijk om te maken én vegan!

ingrediënten

 • Voor het deeg:
 • 120 g 120 glutenvrij havermeel

 • 80 g 80 amandelmeel*

 • 60 g 60 kokosbloesemsuiker

 • 2 el 2 speculaaskruiden

 • 1 tl 1 kaneel

 • 75 g 75 (plantaardige) boter

 • 1 tl 1 vanille-extract

 • snufje zout

 • 2 tl 2 bakpoeder

 • scheutje amandelmelk

 • Voor het spijs:
 • 125 g 125 amandelmeel

 • 45 g 45 ahornsiroop of honing

 • rasp van 1/2 citroen + scheutje water of citroensap

 • Voor de versiering:
 • optioneel: losgeklopt ei of sojamelk

 • amandelschaafsel of halve blanke amandelen

 • Wat heb je nodig?
 • muffinbakvorm (6 cupjes)

 • mengkom

 • spatel

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een muffinbakvorm in. Knip reepjes bakpapier en doe in elk vormpje een reepje bakpapier.
 • Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel deeg. Voeg als laatste de amandelmelk toe totdat je een soepel deeg kunt kneden. Vorm er 6 bollen van.
 • Verdeel over ieder vormpje een bolletje. Duw uit met een lepel en met je vingers tot een cupje.
 • Roer de ingrediënten voor het amandelspijs door elkaar. Verdeel over alle vormpjes een beetje amandelsijs. Duw het deeg van de opstaande randjes over het spijs zodat de bovenkantjes allemaal bedekt zijn.
 • Smeer de cupjes in met wat sojamelk of ei zodat ze mooi gaan glimmen. Versier de gevulde speculaas met amandelschaafsel of halve amandelen.
 • Bak de glutenvrije en vegan gevulde speculaas in zo’n 20 a 25 minuten goudbruin. Enjoy!

Notities

 • Bewaartip! Bewaar de gevulde speculaas in een afgesloten bakje. Dan blijft de koek zeker wel een week goed. Ik zal je zeggen, hoe ouder hoe lekkerder geloof mij.
 • Nootvrij? Je kan amandelmeel eventueel vervangen door chufameel extra fijn. Zo maak je de koek nootvrij.
  Geen havermeel? Vervang dit door glutenvrij basismeel, boekweitmeel of bruine rijstmeel, dat werkt net zo goed.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije gevulde speculaas maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

vegan gevulde speculaas

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.2 / 5. Reacties: 6

Geef als eerste je mening!

3 comments
 1. Zowel de kruidnootjes als de gevulde speculaas gemaakt. Zelfs mijn super kritische familie vond het heerlijk!! Dank voor je recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts