Glutenvrije tarte tatin met tomaatjes

Zien ze er niet fantastisch uit? Deze overheerlijke glutenvrije tarte tatin met kleurrijke tomaatjes rijke balsamicoazijn en een knapperig bladerdeeg vormen een fantastisch team waarmee jij iedereen omver weet te blazen tijdens de feestdagen of op een heerlijke weekenddag! Glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken.
glutenvrije tarte tatin met tomaatjes
3.7
(11)

Glutenvrije tarte tatin met tomaatjes

Tarte tatin, het klinkt heel luxe maar eigenlijk is het niets anders dan een omgekeerde taart. Je bakt de taart namelijk op z’n kop en je draait hem weer om. Super simpel en zo lekker! De traditionele tarte tatin, een echte Franse klassieker, ken je misschien wel. Een tarte tatin met appeltjes. Hoog tijd om hier een feestelijk recept van te maken voor een glutenvrije tarte tatin. Ik heb er een hartige versie van gemaakt. Lekker met gebakken tomaatjes, tijm en een krokant laagje bladerdeeg met sesamzaad. Super lekker om te delen, als tussendoortjes of als feestelijke traktatie tijdens de feestdagen!

Zo bak je een tarte tatin

Een glutenvrije tarte tatin maken is niet zo moeilijk. Je kan de vulling in een ovenschaal of ovenbestendige pan doen en bedekken met bladerdeeg of je maakt net als ik kleine taartjes op de bakplaat. Zorg ervoor dat je de tomaatjes goed uit laat lekken nadat je ze hebt gebakken, zo voorkom je dat de taartjes te nat worden en daarmee het bladerdeeg niet krokant wordt. Het bladerdeeg heb ik ingesmeerd met wat ei, je kan ook sojamelk gebruiken. Hierdoor krijgt het een prachtige bruine kleur. De sesamzaadjes geven de glutenvrije tarte tatin net dat beetje extra.

Bakken met glutenvrij bladerdeeg

Bladerdeeg is vaak niet glutenvrij, wanneer je wilt bakken met bladerdeeg is het verstandig om glutenvrij bladerdeeg te kopen. Tegenwoordig verkopen meerdere supermarkten glutenvrij bladerdeeg en ook online is het goed te vinden. Laat het bladerdeeg even ontdooien voordat je ermee werkt. Soms kan het zijn dat glutenvrij bladerdeeg wat droger is wanneer het is ontdooid dan normaal bladerdeeg. Mijn tip: voeg een klein beetje water toe en kneed er weer een deegbal van. Rol deze vervolgens uit tussen twee bakpapiertjes en je hebt een heel fijn bladerdeeg waar je goed mee kan werken. In de glutenvrije Academy deel ik een module over zelf glutenvrij bladerdeeg maken.

Meer glutenvrije recepten met bladerdeeg

Glutenvrije gevulde peren in bladerdeeg

Glutenvrije strudel met banaan

Glutenvrije en vegan wellington

glutenvrije tarte tatin met tomaatjes

Glutenvrije tarte tatin met tomaatjes

Recipe by Marike
3.5 from 2 votes
Course: Tussendoor, Lunch, Kerst, Tarte tatin, DinnerCuisine: Glutenvrij, Lactosevrije optie, Vegan optie
Hoeveelheid

3

taartjes
Voorbereiding

15

minutes
Baktijd

25

minutes
Totale tijd

40

minutes

Glutenvrije tarte tatin met tomaatjes, tijm en voor de liefhebbers burrata. Je bakt de taartjes gewoon op z’n kop. Je maakt met dit recept 3 kleine taartjes of 1 grote. Makkelijk én zo lekker!

ingrediënten

 • 30 g (plantaardige) boter of roomboter

 • 1 teentje knoflook fijn geraspt

 • 1 el balsamico azijn

 • 1 el honing of suiker

 • 450 g kleine tomaatjes

 • rasp van 1/4 citroen

 • kleine handvol tijmblaadjes plus extra om te garneren

 • 3 a 6 blaadjes glutenvrij of zelfgemaakt glutenvrij bladerdeeg

 • Voor het bestrijken: 1 eigeel of 3 el sojamelk + 3 el sesamzaad

 • snufje zeezout

 • Optioneel voor de topping: burrata of (vegan) Parmezaanse kaas (geraspt) en wat geroosterde pijnboompitten

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
 • Smelt de boter in de pan, voeg de geraspte knoflook, honing en de balsamico azijn toe. Wanneer dit indikt kun je de (gehalveerde)l tomaatjes toevoegen en bak ze kort mee samen met de citroenrasp.
 • Rol het bladerdeeg uit, smeer het in met een klein beetje ei of sojamelk, strooi er sesamzaadjes overheen.
 • Maak drie swirls van balsamico crème op het bakpapier op de bakplaat en strooi hier verse tijm overheen. Laat de tomaatjes uitlekken en verdeel ze in een cirkel dicht bij elkaar en herhaal dit nog twee keer zodat er 3 rondjes met gebakken tomaatjes ontstaan.
 • Dek de tomaatjes af met de plakjes bladerdeeg. Duw de randjes naar binnen en duw ze goed aan. Smeer de tarte tatin in met wat ei of sojamelk en strooi hier weer sesamzaad overheen.
 • Bak de glutenvrije tarte tatin zo’n 25 minuten in de oven. Laat ze iets afkoelen en draai ze stuk voor stuk in één keer om. Tadaa, klaar zijn jouw heerlijke tarte tatin! Serveer ze met een snufje zeezout, verse burrata of geraspte (vegan) parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitjes en verse tijm. Eetsmakelijk!

Notities

 • Bewaartip! Bewaar de afgebakken tarte tatins afgedekt in de koelkast en warm ze nog even op voordat je ervan geniet. Dan zijn ze extra lekker.
 • Variatietip! Ook heel erg lekker met rode ui.

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije tarte tatin met tomaatjes

   Wat vind je van dit bericht?

   Gemiddeld 3.7 / 5. Reacties: 11

   Geef als eerste je mening!

   Geef een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

   Related Posts