Glutenvrije pizza gemaakt van rode linzen

Wist je dat je heel gemakkelijk een pizza kan maken van rode linzen? Met maar een paar ingrediënten maak je een voedzame pizzabodem die serieus hartstikke lekker is! Beleg’m met jouw favoriete toppings en je hebt een waanzinnig lekkere pizza. Glutenvrij, lactosevrij én vegan!
glutenvrije pizza gemaakt van rode linzen
4.1
(46)

Rode linzen pizza glutenvrij en vegan

Na de glutenvrije broodjes en wraps van rode linzen waren een enorm succes én als je broodjes kan bakken van rode linzen dan moet een pizza ook vast lukken! Met dat idee ging ik de keuken in. Het duurde niet lang of ik schoof pizza de oven in, gemaakt van jawel: rode linzen! Heel eerlijk, ik was best wel sceptisch want een pizzabodem moet wel knapperig zijn én een fijne bite hebben. Het duurde niet lang of er rolde een mooie pizzabodem uit de oven. Voor het mooie iets te dik, dus ik besloot de pizza nog een keer te maken. Dit keer met een iets dunnere bodem en dat gaf het resultaat dat ik graag wilde. Als topping heb ik gegrilde tomaat-paprikasaus gebruikt van Loek, die had de saus over na het maken van een heerlijke pasta. Hieronder heb ik het recept voor de saus beschreven.

Gegrilde tomaat-paprikasaus. Je hebt nodig: 200 g kleine trostomaatjes, 1 rode paprika, 1/2 rode ui, 1 teen knoflook, 1/2 blokje groentebouillon en eventueel een klein scheutje plantaardige (kook)room. Fruit de versnipperde ui in een pan met een beetje olie of boter, rasp de knoflook en voeg dit toe. Bak zo’n 5 minuten. Voeg de tomaatjes en de stukje paprika toe samen met de bouillion en een klein scheutje kookroom. Roer door elkaar en laat zachtjes pruttelen. Voeg eventueel wat verse tijm toe en pureer de saus met een staafmixer. Enjoy!

Bakken met rode linzen

Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Ze worden steeds populairder en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Linzen bevatten veel gezonde koolhydraten en leveren dan ook volop energie. Bovendien zijn linzen een goede bron van plantaardige eiwitten. Ook vitamines, mineralen en vezels zijn ruimschoots aanwezig. Ideaal dus om te gebruiken in de keuken! Deze broodjes zijn gemaakt zonder meel en enkel van linzen als basis. Het zijn dan ook hele voedzame broodjes met veel eiwitten, goede koolhydraten en bouwstoffen.

Tip om rode linzen beter te kunnen verteren

Door de linzen een aantal uren te weken in water met een scheutje appelazijn of citroensap en goed schoon te spoelen, kunnen ze makkelijker worden verteerd waardoor ook de mensen (waaronder ik) die gevoelig zijn voor het eten van peulvruchten minder snel of geen last zullen krijgen.

Glutenvrije pizza recepten

Ben je benieuwd naar lekkere glutenvrije pizzarecepten? Bak dan eens deze glutenvrije pizza met zoete aardappel, deze glutenvrije pizza met burrata en rauwe ham of de pompoen pizzabroodjes!

rode linzen pizza
glutenvrije pizza gemaakt van rode linzen
rode linzen pizza

Glutenvrije pizza gemaakt van rode linzen

4 from 8 votes
Recipe by Marike Course: Pizza, HartigCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoevelheid

1

pizza
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

25

minutes
Wachttijd:

4

minutes
Totale tijd

35

minutes

Een knapperige pizza gemaakt van rode linzen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn! Met dit heerlijke recept maak je een topper van een pizza. Beleg de pizza met jouw favoriete toppings en je zit letterlijk gebakken! Glutenvrij, lactosevrij én vegan!

ingrediënten

 • Voor de pizzabodem:
 • 150 g 150 gedroogde rode linzen + 300 ml water om in te weken + 1 el azijn of citroensap

 • 75 a 100 ml 75 a 100 water

 • 1 1 teentje knoflook

 • 1 tl 1 Italiaanse kruiden

 • 1 tl 1 bakpoeder

 • snuf zout

 • Optioneel: 1 el maïzena of tapiocameel voor een nóg betere structuur

 • Voor de saus:
 • 150 g 150 tomatensaus of tomaat-paprikasaus (zie suggesties in deze blog voor mijn recept)

 • 4 4 kleine tomaatjes

 • rode ui- in ringen

 • 50 g 50 mozzarella of (plantaardige) geraspte kaas

Zo maak je het!

 • Wel de linzen minimaal 4 uur in het water + een eetlepel appelazijn of citroensap. Laat de linzen goed uitlekken en maak ze fijn met een staafmixer of blender samen met het water, kruiden en het bakpoeder.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier en schenk het beslag in een ronde vorm over de bakplaat en bak de bodem in zo’n 13 a 15 minuten goudbruin.
 • Verdeel de tomaten of tomaat-paprikasaus over de pizza, beleg met de partjes tomaat, ui, kaas en pesto. Bak de pizza nog zo’n 10 minuten in de oven. Serveer de pizza met blaadjes verse basilicum en GENIET!

Notities

 • Variatietip! Je kan ook in plaats van gedroogde rode linzen, gedroogde kikkererwten gebruiken. Dan wordt de pizza ook heel erg lekker!
 • Gebruik je rode linzen meel? Voeg dan meer water toe.

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije pizza gemaakt van rode linzen

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.1 / 5. Reacties: 46

Geef als eerste je mening!

7 comments
 1. Hoi Marike,

  Je hebt het in het “zo maak je het” stappenplan bij stap 3 over PESTO, maar je noemt in de benodigdheden niks over pesto. Dit ben je denk ik vergeten? Ik ga het vandaag maken en ben benieuwd. Het ziet er geweldig lekker uit!

  groetjes,
  Nienke

 2. Geprobeerd te maken. De pizza bleef nog enigzins aan het bakpapier plakken. De bovenkant was keurig rood/hard, de onderkant voel een beetje kruimelig uit elkaar. Heb ik het dan te vochtig gemaakt of niet vochtig genoeg? Andere tips?

 3. Hallo! Het is mij onduidelijk hoeveel water er in moet! Er staat eerst 300 ml en daarna staat er 75-100 ml?
  Alvast bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts