Glutenvrije bruine bolletjes

Wauw, deze glutenvrije bruine bolletjes zijn écht een enorm succes bij ons thuis. Krokant van buiten en heel zacht van binnen. Je hebt niet door dat de broodjes vezelrijk zijn doordat ze licht van kleur zijn én ook heel toegankelijk en lekker smaken. Daardoor is dit al snel een favoriet bij de kids! Glutenvrij, lactosevrij én vegan.
Glutenvrije bruine bollen
4.7
(101)

Glutenvrije bruine bolletjes bakken

Glutenvrij brood bakken doen we hier de laatste jaren bijna dagelijks. De geur van versgebakken brood werkt aanstekelijk, zodra er een brood uit de oven rolt scharen er kinderen om mij heen om te kijken of er iets te halen valt. Ze genieten dan ook allemaal mee van alle recepten die ik voor jullie ontwikkel. Deze bruine bolletjes vielen bijzonder goed in de smaak, je begrijpt vast dat ik daarom het recept niet voor mijzelf kan houden. Ze zijn krokant van buiten en ze hebben een zacht, elastisch broodkruim. Daarnaast is de smaak heel toegankelijk waardoor ze dan ook de bewaartip niet gehaald hebben. Lekker met sesamzaadjes, pompoenpitjes, maanzaad of gewoon naturel. ;)

Glutenvrije hamburgerbroodjes maar dan voedzaam

Zo is het idee eigenlijk ontstaan. Eén van de dingen waar ik de kinderen thuis heel blij mee maak is een hamburgerfeestje. Oftewel: samen (vega) hamburgers maken, broodjes bakken en vervolgens zelf de broodjes beleggen. Ik maak vaak witte hamburgerbroodjes, daar had ik alleen de ingrediënten niet voor in huis dus ontstond er een bij elkaar geraapt brooddeeg dat wel heel goed uitpakte. De broodjes waren namelijk fantastisch! Veel voedzamer dan de standaard hamburgerbroodjes én toch niet te zwaar of te overheersend van smaak. Wil je graag een keer een hamburgerfeestje maken? Dan kun je deze broodjes zeker proberen!

glutenvrije hamburgerbroodjes

Glutenvrij brood

Een aantal jaar geleden kon je geen fatsoenlijk glutenvrij brood kopen in de supermarkt, gelukkig zijn de tijden veranderd en is het assortiment vele malen beter. Toch blijf ik erbij dat glutenvrij brood wanneer je het zelf bakt écht het allerlekkerste is. Ik heb al heel wat glutenvrij brood recepten gedeeld. Lees deze blog maar eens over glutenvrij brood bakken. Wil je een makkelijk en snel brood maken? Ga dan voor de vezelrijke broodjes of het lekkerste glutenvrije brood. Heb je meer zin in zoet? Dan zijn de kaneelbroodjes en het suikerbrood echt iets voor jou! Ben je meer van hartig? Dan zijn de kaas-uienbroodjes of de knoflookboterbroodjes jouw nieuwe favoriet!

Is glutenvrij brood vezelrijk?

Het antwoord is: vaak niet, helaas wordt glutenvrij brood vaak vooral gemaakt van zetmeel. Hierdoor ontstaan lichte en luchtige broodjes met helaas weinig voedingswaarde. In mijn recepten probeer ik vaak vooral volkoren glutenvrije meelsoorten te gebruiken met zo nu en dan een beetje zetmeel om de broden voedzaam te maken. Zonder zetmeel worden de broodjes vaak te zwaar. In dit recept van de glutenvrije bruine bolletjes heb ik de perfecte balans gevonden. De basis van de broodjes is gemaakt van:

Glutenvrij havermeel. Dit geeft de broodjes een stevig fundament met een toegankelijke smaak. Je zou hiervoor ook sorghummeel kunnen gebruiken.

Bruine of volkoren rijstmeel: wordt van zilvervliesrijst gemaakt. Het is een lichte volkoren meelsoort en heeft een toegankelijke smaak. In plaats van bruine of volkoren rijstmeel kun je ook gierstmeel of glutenvrij havermeel gebruiken.

Tapiocameel of aardappelzetmeel: Tapiocameel is afkomstig van de maniokwortel. Aardappelzetmeel wordt gewonnen uit (het woord zegt het al) aardappels. Het is allebei ideaal om als bindmiddel te gebruiken in zowel zoete als hartige glutenvrije gerechten. Het fijne, witte poeder absorbeert het vocht in je bereiding en geeft het een luchtige textuur.

Pyslliumvezels of psylliumpoeder: dit zijn oplosbare vezels die ervoor zorgen dat de structuur die gluten normaal aan brood geven, worden vervangen. Ze zorgen voor een elastisch broodkruim en tegelijkertijd voegen ze extra vezels toe aan het brood waardoor het vezelrijk is.

Gedroogde gist: dit is een rijstmiddel waardoor de broodjes lekker luchtig worden. Door de gist te activeren met een zoetmiddel en wat lauwwarm water weet je zeker of de gist wel werkzaam is én de broodjes rijzen beter.

Glutenvrije bruine bollen
Glutenvrije bruine bollen

Glutenvrije bruine bolletjes

Recipe by Marike
4.4 from 14 votes
Course: Brood, Lunch, OntbijtCuisine: Glutenvrij, Vegan, Lactosevrij, MelkvrijDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

6

bollen
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

30

minutes
Wachttijd:

1

hour 

30

minutes
Totale tijd

2

hours 

20

minutes

Wauw, deze glutenvrije bruine bolletjes zijn écht een enorm succes bij ons thuis. Krokant van buiten en heel zacht van binnen. Je hebt niet door dat de broodjes vezelrijk zijn doordat ze licht van kleur zijn én ook heel toegankelijk en lekker smaken. Daardoor is dit al snel een favoriet bij de kids! Glutenvrij, lactosevrij én vegan.

ingrediënten

 • 5 g gedroogde gist

 • 2 el agavesiroop of honing

 • 22 g psylliumvezels of 17 g psylliumpoeder

 • 180 g glutenvrij havermeel of sorghummeel

 • 50 g volkoren of bruine rijstmeel

 • 90 g tapiocameel of aardappelzetmeel

 • 6 g (bakkers)zout

 • 2 el olijfolie

 • 390 ml lauwwarm water

 • sesamzaadjes

 • Wat heb je nodig?
 • Mengkom

 • Spatel

 • Plastic zak

 • Optioneel: keukenmixer met deeghaak

Zo maak je het!

 • Doe de gist in een mok en roer hier de agavesiroop en 200 ml water doorheen. Zet het mengsel zo’n 10 minuutjes opzij totdat de gist begint te bruisen. Hierdoor kun je zien of de gist actief is, dat is nodig voor luchtige broodjes.
 • Doe de psylliumvezels, melen en het zout in een mengkom. Spatel door elkaar met een garde totdat er geen klontjes meer te zien zijn. Voeg al roerende de gist, het overige water en de olijfolie toe. Spatel door elkaar of gebruik een keukenmachine met deeghaak.
 • Na zo’n 5 minuten zul je zien dat het natte beslag verandert in een steeds steviger wordend deeg. Doe een beetje olijfolie op je handen en vorm een bol van het deeg. Plaats het deeg in een met olie ingesmeerde mengkom en laat de bol rijzen op een warme plek. Ik verpak de mengkom altijd in een plastic zak en zet de kom een uurtje op een warme plek.
 • Vorm 6 a 7 bollen van het deeg en leg ze stuk voor stuk op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de bruine bollen rijzen onder een vochtige warme theedoek voor zo’n 30 minuten.
 • Smeer de broodjes in met wat water of ei en strooi er wat sesamzaadjes overheen. Verwarm de oven voor op 220 graden onder-bovenwarmte of 200 graden hetelucht.
 • Schuif de bakplaat de oven in en zet een hittebestendig bakje met 2 a 3 ijsklontjes op de bodem van de oven of vul het bakje met heet water. Doe na 15 minuten de ovendeur voorzichtig open zodat de stoom kan ontsnappen. Bak de broodjes nog 15 minuten op 200 graden.
 • De broodjes zijn klaar wanneer ze rondom stevig zijn en goudbruin kleuren. Laat de broodjes afkoelen buiten de oven. Bewaar ze in een droge schone theedoek of in een linnen/papieren broodzak en geniet ervan!

Notities

 • Bewaartip: Bewaar de broodjes op het aanrecht in een schone theedoek, papieren broodzak of linnen broodzak. De broodjes zijn het lekkerste op de dag zelf, wil je er later van genieten? Maak ze dan vochtig en bak ze nog even in de oven, ze proeven dan weer alsof ze net vers gebakken zijn!
 • Variatietip: Ook heel erg lekker met pompoenpijtes of maanzaad.
Glutenvrije bruine bollen

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.7 / 5. Reacties: 101

Geef als eerste je mening!

5 comments
 1. Mijn broodjes rijzen niet omhoog. Het lijken nu net eierkoeken. Wat kan ik hier aan veranderen? Of wat heb ik fout gedaan?

 2. Ik heb ze vandaag voor de 2de keer gemaakt. Eerste keer 6 stuks en met water ingesmeerd. Deze keer 3 stuks en met ei ingesmeerd. Ze zien er nu mooier uit. Zo blij met t recept. Een lekkere afwisseling met andere glutenvrije producten.
  Het gist is wel wat lastig af te wegen omdat het zo licht is. Is hier nog een tip voor?

 3. Wauw! Dit is een superlekker recept. De bruine bolletjes waren krokant en goed van smaak. Heb ze afgebakken in de combi- stoomoven, zeer geslaagd!

 4. Je zegt, na 5 minuten zul je zien dat het een stevigere deegbal wordt. Moet je zolang blijven mixen, of gewoon wachten tot het stevig genoeg is om er bolletjes van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts