Glutenvrije blauwe bessen kruimelcake

Een overheerlijke glutenvrije blauwe bessen kruimelcake met een smeuïge cake, een frisse bessenvulling én een crunchy crumble on top. Een fantastische cake waar iedereen van kan genieten!
glutenvrije blauwe bessen kruimelcake
4.7
(71)

Glutenvrije blauwe bessen kruimelcake

Nu het voorjaar is kan ik zó genieten van de zonnige dagen. Het hoeft niet eens heel warm te zijn maar het idee dat het langer licht is en de voorjaarsbloemen weer bloeien doet mij zó goed. Dat zie je dan ook direct terug in mijn recepten. Deze glutenvrije blauwe bessen kruimelcake is dan ook een goede binnenkomer. Een super smeuïge gezondere cake met een coulis van blauwe bessen, voor de liefhebbers een vleugje lemon curd én natuurlijk…. een krokante kruimellaag. De cake is ontzettend makkelijk om te maken; het is slechts een kwestie van even roeren en klaar. Binnen een uurtje staat de glutenvrije blauwe bessen kruimelcake bij jou op tafel! Appeltje-eitje toch?!

Gezondere glutenvrije blauwe bessen kruimelcake bakken

Als basis voor de cake heb ik amandelmeel en glutenvrij havermeel gebruikt. In plaats van boter toe te voegen maken we de cake lekker smeuïg met appelmoes of (plantaardige) kwark. Kun je tegen lactose en melk? Dan kun je ook Griekse yoghurt gebruiken. De cake brengen we op smaak met vanille en citroenrasp. Ik gebruik hiervoor de rasp van een bio-citroen. Proef even of de cake voor jou op smaak is, zo niet? Voeg dan wat extra zoetmiddel toe. Ik heb ahornsiroop gebruikt dit geeft mijn baksels een heerlijke smaak. Heb je dit niet in huis? Gebruik dan gerust agavesiroop of honing. Eet je koolhydraatarm? Vervang het zoetmiddel dan door Erythritol en voeg iets meer kwark of appelmoes toe.

Zelf gezondere lemon curd maken

De cake maak je extra smeuïg door van de blauwe bessen een coulis te maken, oftewel: je kookt ze kort met wat maïzena. Verdeel dit over de cake. Ben je fan van lemon curd? Dan is dit dé tip voor jou! Verdeel wat lemon curd over de blauwe bessen vulling, nog voordat je er een kruimellaag overheen strooit. Dit geeft de glutenvrije blauwe bessen kruimelcake zo ongelofelijk veel smaak. Hier kun je lezen hoe je gezondere lemon curd maakt. Even bakken, goed af laten koelen en voilà, klaar is jouw cake!

Hoe kun je de glutenvrije cake bewaren?

Je hebt de cake gebakken maar je wil graag nog een puntje (of twee) bewaren voor later. Dat kan natuurlijk gewoon! Doordat er verse ingrediënten in de cake zijn verwerkt is het het beste om de cake afgedekt in de koelkast te bewaren. Laat de cake op kamertemperatuur komen en geniet er lekker van! Je kan de cake zo’n 4 dagen in de koelkast bewaren of vries de cake per punt in.

Bakken met blauwe bessen

Heb je de smaak te pakken? Dan zijn deze recepten vast ook een aanrader! Wat dacht je van de blueberry cheesecake ontbijttaartjes, de gezondere blauwe bessen cake, blauwe bessen cheesecake, muffins met blauwe bessen én blauwe bessen scones!

glutenvrije blauwe bessen kruimelcake
glutenvrije blauwe bessen kruimelcake

Glutenvrije blauwe bessen kruimelcake

Recipe by Marike
4.0 from 4 votes
Course: Cake, Tussendoor, GebakCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan optieDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

8

servings
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

50

minutes
Totale tijd

1

hour 

Een overheerlijke gezonde blauwe bessen kruimelcake met een smeuïge cakebodem en een frisse vulling van blauwe bessen, citroen en een crunchy crumble. Een cake waar iedereen van kan meegenieten!

ingrediënten

 • 125 g amandelmeel of hazelnootmeel

 • 90 g glutenvrij havermeel, volkoren rijstmeel of glutenvrij basismeel

 • snufje zout

 • 200 g (plantaardige) kwark of appelmoes

 • 2 eieren*

 • 60 g ahornsiroop of honing

 • 1 tl vanille-extract

 • rasp van 1/2 bio citroen

 • optioneel 2 el lemon curd

 • 1 tl baking soda + scheutje citroensap

 • Voor de blauwe bessen vulling:
 • 150 g blauwe bessen- vers of diepvries

 • 2 tl maïzena

 • 1 el ahornsiroop

 • 1 a 2 el water

 • Voor de crumble:
 • 50 g glutenvrij havermeel

 • 25 g kokosbloesemsuiker

 • 30 g (plantaardige) boter

 • 20 g amandelschaafsel of grof gehakte noten

 • Wat heb je nodig?
 • Mengkom

 • Spatel

 • Steelpan

 • Springvorm 18 cm

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 165 graden onder- en bovenwarmte. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de randen in.
 • Doe alle ingrediënten voor cake (behalve de lemon curd) in een mengkom en voeg als laatste de opgeloste baking soda toe. Spatel alles goed door elkaar tot een smeuïg beslag.
 • Doe de blauwe bessen in een pannetje met de andere ingrediënten en verwarm ze op laag vuur totdat de blauwe bessen beginnen in te dikken. Voeg eventueel iets meer water toe als de blauwe bessen gaan klonteren. Zet het vuur uit en verdeel de blauwe bessen over het beslag. Verdeel hier eventueel de lemon curd overheen.
 • Roer de crumble los en strooi dit over de cake. Bak de cake in zo’n 45 a 50 minuten goudbruin. Is de cake nog erg zacht? Bak hem dan iets langer, elke oven is anders waardoor de baktijd nog weleens kan verschillen.
 • Laat de cake helemaal afkoelen én GENIET!

Notities

 • Bewaartip! De cake kun je prima zo’n 3 a 4 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Invriezen per punt is ook mogelijk.
 • Variatietip! Ook heel lekker met mango of frambozen.
 • *Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 2 el gebroken lijnzaad + 6 el water. Voeg een tl bakpoeder extra toe en bak de cake zo’n 5 a 10 min langer.

#marikebol

Ga je deze blauwe bessen kruimelcake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

gezonde kruimelcake met blauwe bessen

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.7 / 5. Reacties: 71

Geef als eerste je mening!

3 comments
 1. Hoi, ben heel benieuwd , staat nu bij mij in de oven! Heel fijn recept in ieder geval. Klein detail: er staat niet dat je het beslag in de vorm moet doen. En op de foto lijkt het alsof de lemon curd pas helemaal achteraf erover is gedaan, ipv zoals in recept staat over de blauwe bessen. ‘Roer de crumble los’ ging bij mij niet. Heb toen de (vegan room-) boter gesmolten. Maar daarna was de crumble juist weer te smeuïg. Kan ook komen doordat ik er dadels doorheen deed ipv suiker.

 2. Ooh Marike wat ben jij een tovenaar.
  Ik heb zojuist de cake gemaakt en hij is heeerlijk!
  Heel fijn zoals jij je recepten beschrijft, alles klopt!!
  Ik ben fan van je en kijk uit naar je nieuwe boek!

  1. Ahhh je maakt mijn dag Inge! Zo fijn om te lezen. Nou…als je dit recept kan waarderen, dan is mijn nieuwe boek een walhalla voor jou! ;) Ik kan niet wachten om het te laten zien. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts