Glutenvrije baktips om misbaksels te voorkomen

Bak je regelmatig of wil je voor het eerst glutenvrij bakken? Met deze handige glutenvrije baktips begin je gelijk met een 1-0 voorsprong. Ik laat je waar je op kan letten, hoe je jouw baksels kan bewaren én hoe je misbaksels kan voorkomen.
glutenvrije baktips om misbaksels te voorkomen
4.7
(39)

Glutenvrij bakken

Glutenvrij bakken doe ik nu zo’n 12 jaar dagelijks en met heel veel plezier. Nu zijn voor mij heel veel dingen vanzelfsprekend maar ik herinner mij nog goed het moment dat ik hier net mee begon. Dat was alles behalve makkelijk en vanzelfsprekend want wow ik had nooit gedacht dat er in zoveel producten gluten zouden zitten én dat glutenvrij bakken toch echt anders is dan bakken met gluten. Toch is het zeker mogelijk. Ik heb een aantal tips voor jou die mij enorm hebben geholpen om het glutenvrij bakken onder de knie te krijgen. In elk geval een begin om weer plezier te krijgen in de keuken. 🙂 

Durf te experimenteren

Glutenvrij bakken is écht anders dan bakken met meel dat gluten bevat. Je gebruikt andere meelsoorten, het bakproces verschilt en daarnaast heeft het deeg een andere dikte én structuur. Mijn meest belangrijke tip is dan ook; laat al je verwachtingen los en start met een frisse en open blik!

Glutenvrij bakken begint bij het uitkiezen van een lekker recept!

Je hebt geluk, ik heb de afgelopen jaren al meer dan 1000 glutenvrije recepten gemaakt waar jij nu van kan genieten. Kies één van deze recepten uit en begin. Je zal zien dat het eigenlijk niet zo heel erg moeilijk is en dat je ineens ontdekt dat jij dit ook kan. Ga jij voor de glutenvrije ontbijttaartjes, de glutenvrije cakes, glutenvrije brood recepten of toch liever de glutenvrije taarten?

Bakken zonder eieren? Lees deze blog eens!

Glutenvrije bruine bollen

Gebruik een losse oventhermometer

Je hoort het mij vaker zeggen: Iedere oven bakt anders. Dat zeg ik niet zomaar, het is echt waar. Bak je regelmatig kleffe cakes, ingezakte broden of juist droge taarten en aangebrande koeken? Dan is het écht tijd om een losse oventhermometer aan te schaffen. De losse oventhermometer hang of zet je gewoon in de oven. Zo kun je exact zien hoe warm jouw oven bakt en of je de temperatuur moet bijstellen. Dit is letterlijk de eerste tip die ik jou geef in mijn boeken én in de Academy. Een losse oventhermometer kun je al kopen voor 5 a 15 euro en je hebt er gegarandeerd plezier van. Het kan zomaar 5 tot 20 graden schelen. Dat maakt écht verschil voor jou bakresultaat.

glutenvrije baktips

Glutenvrij zuurdesembrood bakken

Ik krijg hier zóveel vragen over, binnenkort deel ik een fantastisch aanbod waar jij bij kan zijn. Iets nieuws, boordevol tips én heeeel veel handige informatie.

Glutenvrij carrot cake bananenbrood

Afkoelrooster

Laat cakes, koeken, taarten en broden áltijd, ik herhaal altijd, afkoelen buiten de oven op een afkoelrekje. De condens die vrijkomt kan hierdoor beter rond circuleren waardoor deze niet naar binnenslaat. Hiermee voorkom je gummy broden en te compacte ongare cakes. Heb je een brood of cake gebakken in een cake- of broodbakblik? Haal deze na 10 minuten uit het bakblik en zet het baksel vervolgens op het rooster.

Laat jouw baksels helemaal afkoelen

Woehoe! Je hebt een fantastisch glutenvrij brood gebakken, het komt net vers uit de oven en je wil het gelijk aansnijden met als gevolg: een nat, klef brood. Daar had je niet op gehoopt. Het is dan ook goed om te weten dat jouw glutenvrije baksels pas écht op hun best zijn wanneer ze helemaal zijn afgekoeld. Het heeft te maken met de zetmeel retrogradatie (een duur woord voor het rijpingsproces waarbij het broodkruim de tijd nodig heeft om z’n beste vorm en smaak te krijgen). Het is lastig wachten, maar écht het is het waard! Bij glutenvrije broden en cakes is de structuur van het baksel vaak na een paar uur pas op z’n best.

Bewaren

Broden, cakes én koekjes zijn natuurlijk het lekkerste wanneer ze versgebakken zijn. Wist je dat je vrijwel alle recepten die ik met jou deel ook kan bewaren?

Glutenvrije broden bewaren

Versgebakken brood bewaar ik altijd op het aanrecht in een papierenzak of linnenbroodzak (een schone theedoek werkt ook|). De broden met gist kun je zo’n 3 dagen bewaren. Maak ze even een beetje nat en bak de broodjes nog 8 a 10 minuten op 180 graden. Dan proeven ze weer als nieuw! De broden zonder gist blijven vaak langer zacht en lekker. Het lekkerste brood bijvoorbeeld, blijft zeker 4 a 5 dagen lekker! Je kan de broden ook in plakken snijden en invriezen.

Glutenvrije cakes bewaren

Glutenvrije cakes kun je het beste buiten de koelkast bewaren tenzij er vers fruit in is verwerkt. Bewaar dan de cakes afgedekt in de koelkast. Wil je ervan genieten? Laat de cake even op kamertemperatuur komen, dan is de smaak het beste! Je kan cakes ook invriezen per plak. Zo kun je er elk moment van genieten!

Glutenvrije koeken bewaren

De glutenvrije koeken kun je het beste in een afgesloten trommeltje of pot bewaren. Zo blijven ze vaak zeker wel een week goed. Soms worden koeken zachter, bak ze dan nog zo’n 6 a 8 minuten op 180 graden in de oven. Geloof mij, je hebt weer heerlijke koeken! Koeken kun je ook invriezen in een diepvrieszakje. Daarnaast kun je ook bolletjes maken van het deeg en de bolletjes deeg invriezen. Even afbakken én GENIETEN!

glutenvrije baktips om misbaksels te voorkomen

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.7 / 5. Reacties: 39

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts