Glutenvrije oranje koeken taart

Vannacht droomde ik over roze koeken, je kan vast wel raden wat er vandaag over het aanrecht paradeerde! Inderdaad een mega grote roze koeken taart! Super leuk om iemand mee te verrassen of als traktatie na de geboorte van een kleine baby. 😉 Glutenvrij, lactosevrij én een feest voor iedereen!
glutenvrije oranje koeken taart
4.5
(60)

Glutenvrije oranje koeken

Het is bijna Koningsdag én daar hoort natuurlijk oranje lekkers bij. Wat dacht je van deze Oranje koeken taart? Ook al staan er heerlijke oranje recepten op mijn site, zoals de oranje soezen, glutenvrije tompoucen en de kleine oranje koeken. Toch kon ik het niet laten om een XXL oranje koek te maken. Eenoranje koeken taart waar je puntjes van kan snijden of gewoon zelf een vork in kan zetten, wil je het heel bont maken.

Koningsdag: maak deze glutenvrije oranje koeken taart!

De oranje koeken taart is super makkelijk om te maken. De cakebodem is gemaakt van amandelmeel en volkoren rijstmeel. In plaats van volkoren rijstmeel kun je ook havermeel of glutenvrij basismeel gebruiken. Het aandelmeel kun je vervangen door chufameel extra fijn. Chufa is geen noot maar een knolletje en geeft eenzelfde structuur als amandelmeel. Super fijn! De smeuïge cakelaag is bedekt met een mierzoete maar toch frisse glazuurlaag. De poedersuiker heb ik vervangen door deze gezondere variant van Greensweet stevia. De poedersuiker is gemaakt uit zuivere Erythritol en zuivere stevia. Het smaakt exact hetzelfde als poedersuiker! Perfect als vervanger voor gewone poedersuiker! 

Oranje glazuur

De mooie heldere oranje kleur spat letterlijk van het scherm af! We hebben het glazuur aangemaakt met sinaasappelsap en een beetje wortelsap (wortelrasp uitknijpen en het sap opvangen). Om een diep heldere oranje kleur te krijgen kun je het beste een klein beetje oranje kleurstof toevoegen. Tegenwoordig kun je ook in de supermarkt kleurstoffen kopen, meng dan een beetje geel met rood en je hebt een mooie oranje kleur. 

Zo maak je de oranje koeken taart koolhydraatarm

Om de vraag alvast voor te zijn. Kun je de oranje koeken taart ook koolhydraatarm maken? Jazeker! Gebruik ipv amandelmeel en rijstmeel enkel amandelmeel. In totaal 200 gram. In de vulling gaat kwark of appelmoes, gebruik in dit geval kwark. Vervang de ahornsiroop of honing door erythritol of een suikervrije stroop en vervang de poedersuiker in het glazuur door een suikervrije poedersuiker. Ik beloof je, succes gegarandeerd!

Oranje koeken

Je kan ook prima kleine koeken maken van dit recept. Vul muffinvormpjes met het beslag (niet tot de rand) en bak ze in 25 minuten goudbruin. Draai ze om op het aanrecht uit de muffinvom zodat de bovenkant mooi egaal zal zijn en versier ze met het oranje glazuur wanneer ze afgekoeld zijn. 

Zit je er klaar voor? Daar gaan we dan! Stroop de mouwen maar op, zet de bakvorm maar klaar. Hier komt jouw nieuwe favoriet!

glutenvrije oranje koeken taart
oranje koek
glutenvrije oranje koeken taart

Glutenvrije oranje koeken taart

5 from 1 vote
Recipe by Marike Course: Cake en brownie, Geboortetraktaties, Glutenvrije recepten, Taart, Valentijn, TussendoortjesCuisine: Glutenvrij, Vegan, Lactosevrij, KoemelkvrijDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

10

puntjes
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

20

minutes
Totale tijd

30

minutes

Oranje koeken taart! Ideaal om te maken voor Koningsdag en welk ander moment dan ook. Super smeuïg met een oranje glazuur. Super lekker en een feest voor iedereen!

ingrediënten

 • Voor de koekbodem:
 • 120 g 120 amandelmeel

 • 80 g 80 volkoren rijstmeel OF glutenvrij havermeel

 • Snufje zout

 • 50 g 50 ahornsiroop of honing

 • 150 g 150 (plantaardige) kwark OF appelmoes

 • 20 g 20 (plantaardige) boter of kokosolie- gesmolten

 • 1 tl 1 vanille-extract

 • 2 2 eitjes*

 • Rasp van 1/4 sinaasappel

 • 1 tl baking soda + scheutje citroensap

 • Voor het glazuur:
 • 150 g 150 Icing poedersuiker – Greensweet Stevia of poedersuiker

 • 2 el wortelsap of sinaasappelsap – je kan er ook voor kiezen om 1/2 tl oranje kleurstof toe te voegen voor een mooi oranje kleur.

 • Wat heb je nodig?
 • Springvorm 18 cm

 • Bakpapier

 • Mengkom

 • Spatel

 • Optioneel: mixer

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht of 170 graden onder en bovenwarmte. Bekleed de springvorm met het bakpapier.
 • Doe de melen en het zout in een mengkom. Spatel hier de overige ingrediënten (behalve de baking soda + citroensap) doorheen, totdat er een egaal beslag zichtbaar is. Gebruik evenuteel een mixer. Los de baking soda op met het citroensap in een bakje en spatel dit door het beslag.
 • Verdeel het beslag over de bodem van de springvorm. Schuif de bolide de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 30 minuten.
 • Laat de koek afkoelen buiten de oven. Ga ondertussen aan de slag met het maken van het glazuur.
 • Voeg de siaansappelsap/ wortelsap toe aan de poedersuiker. Meng dat beetje bij beetje met de poedersuiker Icing of poedersuiker tot een dik glazuur dat mooi oranje is. Voeg eventueel een mespuntje oranje kleurstof toe voor een diep heldere oranje kleur. Verdeel het glazuur over de afgekoelde koekbodem. Let op! Smeer het glazuur niet te dicht op de randjes omdat het glazuur uit kan lopen.
 • Zet de roze koeken taart nog even in de koelkast zodat het galzuur uit kan harden. Garneer de taart eventueel met de pistachenoten.

Notities

 • Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 2 el gebroken lijnzaad geweld in 5 el water. Voeg een theelepel bakpoeder extra toe en bak de koek iets langer.
 • Bewaartip! Bewaar de glutenvrije roze koeken taart afgedekt in de koelkast of buiten de koelkast in een afgesloten trommel.

#OHMYPIE

Ga je deze glutenvrije oranje koeken taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

BEN JE OP ZOEK NAAR MEER INSPIRATIE?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

glutenvrije oranje koeken taart

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.5 / 5. Reacties: 60

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts