Glutenvrij en eiwitrijk haverbrood

Ga er maar even voor zitten, want dit is een recept om goed te onthouden. Een luchtig glutenvrij haverbrood met een smeuíg maar ook luchtig broodkruim en een heerlijke smaak. Super voedzaam, vezelrijk én ook nog eens heel makkelijk om te maken. Ik heb alle tips en het recept voor jou op een rijtje gezet!
Glutenvrij en eiwitrijk brood bakken
4.5
(39)

Glutenvrij en eiwitrijk haverbrood maken

Het is misschien één van de eerste broden die ik maakte, het is ook een favoriet van heel veel mensen. Het broodje gemaakt van havermout en kwark, verdient een betere plek én nieuwe foto’s. Ik heb het recept verbetert en zelfs een plantaardige versie gebakken voor de mensen die liever niet bakken met eieren maar wél graag een glutenvrij en eiwitrijk haverbrood willen maken. Als brood is écht ideaal om even snel tussendoor te maken. Het blijft ook lekker lang vers én het vult ook nog eens goed zonder dat je het gevoel hebt een blok beton op te moeten eten. Zelfs de kids zijn er gek op. Cato eet het graag met een plakje kaas, terwijl Vera het brood heerlijk vindt met jam. Hoe fijner je de haver maakt des ze zachter de structuur, dus het is een tipje om mee te nemen.

Ben je benieuwd naar meer hele fijne glutenvrije broodrecepten? Bestel dan mijn nieuwste boek: Écht lekker glutenvrij!

Zo maak je het glutenvrije en eiwitrijke haverbrood vegan!

Ik zou Marike niet zijn, als ik hier ook een plantaardige versie van zou maken zonder gekke fratsen. Na twee pogingen had ik het winnende exemplaar in mijn handen hoor! Een heerlijk smeuïg eiwitrijk glutenvrij brood gemaakt met maar een paar ingrediënten. In plaats van eieren voegen we psylliumvezels of poeder toe. Dit zorgt voor verbinding in het brood en neemt letterlijk de taak over van de eieren. Roer ze door de droge ingrediënten met een garde. Zo kunnen de ingrediënten goed mengen zonder dat er klontjes tevoorschijn komen. Voeg hier het vocht en de plantaardige kwark aan toe. Kies hiervoor de kwark die jij kan waarderen en bak het brood minimaal 70 a 80 minuten in de oven. Laat het brood helemaal afkoelen voordat je het aan gaat snijden. Anders zal je zien dat het brood erg klef is, dat wil je niet.

Eiwitrijk haverbood

Doordat het brood bommetje vol goede bouwstoffen zit, blijf je lang verzadigd. De haver zorgt voor langzame koolhydraten en de kwark + de eieren óf cottage cheese zorgen voor een flinke boost van de hoeveelheid eiwitten in dit recept. Het is natuurlijk aan jou welke kwark of stevige yoghurt je gebruikt. Dat is aan jou! kun je tegen melk en lactose? Dan zou je cottage cheese toe kunnen voegen. Dit kun je eventueel even pureren maar is niet noodzakelijk.

Hoe maak je glutenvrij brood?

Daar heb ik hele toffe recepten voor ontwikkeld. Lees even het artikel over glutenvrij brood bakken door. Het lekkerste glutenvrije brood, glutenvrije makkelijke broodjes, glutenvrije naan, glutenvrije kaas-uienbroodjes, glutenvrije pita’s, glutenvrije kaneelbroodjes en zuurdesem brood.

glutenvrij en eiwitrijk haverbrood
Glutenvrij en eiwitrijk brood bakken
glutenvrij en eiwitrijk haverbrood

Leuk om te zien. Het bovenste broodje is gemaakt zonder eieren en zonder pompoen- zonnebloempitten. Het onderste broodjes is gemaakt volgens dit recept met een handje rozijnen/ gojibessen en moerbeien. Beide broodjes zijn super lekker!

Glutenvrij en eiwitrijk haverbrood

Recipe by Marike
4.8 from 4 votes
Course: Glutenvrij, Eiwitrijk, Lactosevrij, Vegan optieCuisine: Ontbijt, Lunch, BroodDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

12

plakjes
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

1

hour 

10

minutes
Totale tijd

1

hour 

20

minutes

Makkelijk en snel! Dat zijn de recepten waar ik zelf dol op ben. Dit glutenvrije en eiwitrijke haverbrood is letterlijk een powerbrood. Boordevol goede bouwstoffen, smeuïg én hartstikke lekker tegelijk. Een recept om te onthouden!;)

ingrediënten

 • 275 g glutenvrije havervlokken of havermout

 • 30 g gebroken lijnzaad

 • 35 g pompoen- en zonnebloempitjes

 • 4 g zout

 • 400 g (plantaardige) kwark, Griekse yoghurt of cottage cheese

 • 3 eieren*

 • 2 el olijfolie

 • optioneel: 1 el ahornsiroop of agavesiroop

 • 1 baking soda + scheutje citroensap OF 2 tl bakpoeder

 • Optioneel voor de topping: sesamzaad of pompoenpitjes

 • Eivrij:
 • Vervang de eieren door 22 g psylliumvezels OF 18 g psyyliumpoeder + 220 ml water

 • Wat heb je nodig?
 • Mengkom

 • Spatel

 • Cakevorm 25 m

 • Bakpapier

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
 • Maak de havervlokken of havermout iets fijner met een keukenmachine. Mocht je van iets grover brood houden dan is het geen noodzaak.
 • Doe de gemalen havermout, gebroken lijnzaad, zaden en pitten en het zout in een mengkom. Roer alles goed door elkaar. Maak je het brood zonder ei? Roer hier dan ook de psylliumvezels doorheen met een garde.
 • Voeg vervolgens de kwark, stevige yoghurt of cottage cheese toe samen met de eieren, olijfolie en eventueel een lepel ahornsiroop. Los de baking soda op of voeg de bakpoeder toe en roer alles nog één keer goed door elkaar.
 • Verdeel het beslag over de bodem van de cakevorm. Dus goed aan met de bolle kant van een (natte) lepel. Strooi sesamzaad of andere pitten over het brood.
 • Schuif het brood de oven in voor zo’n 60 a 70 minuten. .Heb je geen ei gebruikt? Bak het brood dan 10 minuutjes langer.
 • Laat het brood buiten de oven afkoelen op een rooster en GENIET!

Notities

 • Bewaartip: Bewaar het brood in een afgesloten bak of zak. Het blijft zo’n 3 a 4 dagen goed. Je kan het brood ook in plakken snijden en invriezen.
 • Variatietip: Voeg eens een handje rozijnen en een snuf kaneel toe aan het beslag. Wedden dat je er blij van wordt!
 • Kun je niet tegen haver? Gebruik in plaats van haver eens sorghummeel of boekweit. Ook heel erg lekker!

Serveertip: Extra lekker met tomaatjes, (vegan) mozzarella én pistache pesto!

glutenvrij en eiwitrijk haverbrood

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.5 / 5. Reacties: 39

Geef als eerste je mening!

5 comments
 1. Zojuist gemaakt. Wat een heerlijk broodje Marike! Heb de gewone variant gemaakt, zonder poespas en ben de nog warme en knapperige kapjes aan het opeten. Genieten, zelfs zonder beleg!
  Bedankt voor weer een fijn basisrecept om mee te kunnen variëren.
  P.s. heb ook jouw derde boek besteld. Na deel 1 en 2 mag die uiteraard niet ontbreken in de kast :)

  1. Hee Aafke, wauw wat een leuke reactie! Geniet ervan én super super super leuk dat je het boek hebt besteld. Je gaat er zeker weten geen spijt van krijgen. ;) Liefs, Marike

 2. Hoi Marike
  Dankjewel weer voor de heerlijke recepten 🎉
  Ff een vraag over de psyllium vezels en poeder .
  Het water moet dat ook bij de vezels of alleen bij de poeder?.
  Ik hoor graag van je .
  Lieve groetjes Ania

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts