Glutensensitief: wat is dat?

“Lust je ook een koekje?”, vroeg haar vriendin vriendelijk. “Uhm, nee sorry ik ben glutensensitief”, reageerde Roos voorzichtig. “Wat? Je doet toch niet mee met die hype! Dan kun je toch wel een koekje nemen. Een koekje hoort gewoon bij de koffie!”, reageerde haar vriendin ontzet. Om haar vriendin niet teleur te stellen at Roos het koekje op. Niet veel later had ze spijt. Haar buik zette op en zij voelde zich 7 maanden zwanger. Pijn en vermoeid. Had ze maar nee gezegd….

Non-celiac glutensensitivity

Tegenwoordig hoor je steeds meer over glutensensitiviteit, of non-celiac glutensensitivity (NCGS), zoals dit officieel wordt genoemd. Ondanks dat de term de laatste tijd vaker valt, is er nog veel onduidelijkheid over glutenintolerantie en glutensensitiviteit. Veel mensen weten niet precies wat het is of erger: verwarren het met de glutenvrije hype.
Glutensensitiveit is het jonge broertje van coeliakie. En met jong bedoel ik écht jong; er is namelijk nog vrij weinig over bekend. Wetenschappers en artsen zijn het er over eens dat er mensen zijn met coeliakie-achtige klachten, waarbij geen coeliakie, tarwe allergie of andere aandoening kan worden gediagnosticeerd, maar zich toch beduidend beter voelen bij het weglaten van producten met gluten.

Producten met gluten, ja, en nee, want het zou ook nog kunnen dat een ander stofje of eiwit uit deze granen de boosdoener is bij ‘gluten’ sensitiviteit. Wanneer zij gluten binnen krijgen, ontstaan er allerlei klachten, variërend van buikpijn tot vermoeidheid en hoofdpijn.

Wat is dan het verschil met coeliakie?

Op het eerste gezicht lijkt glutensensitiviteit erg op coeliakie. Bij beide broeders zorgt het eten van gluten voor problemen. Een groot verschil is echter dat bij glutensensitiviteit de dunne darm niet beschadigd of slechts licht beschadigd raakt door een ontstekingsreactie wanneer er gluten gegeten worden.

Welke klachten kun je dan ervaren?

Ondanks dat er bij glutensensitiviteit geen ontstekingen in de darm ontstaan, betekent dit niet dat de klachten van mensen met glutensensitiviteit verwaarloosbaar zijn. Wanneer zij gluten binnen krijgen, geeft dit nare klachten. Vooral een pijnlijke, opgeblazen buik en maagklachten komen veel voor, maar ook diarree, obstipatie en winderigheid zijn veel genoemde klachten. Net als hoofdpijn en vermoeidheid. Deze fysieke klachten kunnen voor veel hinder in het dagelijkse leven zorgen wat soms tot onbegrip van de omgeving kan leiden.

Hoe kun je glutensensitiviteit diagnosticeren?

Het stellen van de diagnose glutensensitiviteit is lastig. Over glutensensitiviteit is nog veel onbekend en ook niet alle artsen zijn overtuigd van het bestaan van een gevoeligheid voor gluten. Toch zijn er inmiddels criteria opgesteld om de diagnose te kunnen stellen.

Om glutensensitiviteit vast te stellen is het belangrijk om allereerst andere ziektes, zoals coeliakie of een tarwe allergie uit te sluiten. Hiervoor is bloedonderzoek en het laten maken van een scopie van de darmen noodzakelijk. Ook moet je in deze periode nog gluten eten. Wanneer andere aandoeningen zijn uitgesloten, kun je onder begeleiding van een arts of specialist 6 weken een glutenvrij dieet volgen. Na die 6 weken mag je weer gluten eten of zal een arts je begeleiden in een dubbel blinde test waarin je de ene week wel en de andere week geen gluten te eten krijgt zonder dat jij weet wanneer er gluten in je dieet zitten. De periodes waarin je glutenvol en glutenvrij hebt gegeten worden dan met elkaar vergeleken. Wanneer je in de weken waarin je glutenvrij at minder klachten had en de periode waarin je wel gluten had wel klachten had, kan er sprake zijn van glutensensitiviteit. Er wordt op dit moment nog veel onderzoek gedaan naar glutensensitiviteit.

Glutensensitief en dan?

Wanneer je het idee hebt dat je glutensensitief bent raad ik jou aan om een gespecialiseerde diëtiste in te schakelen waar jij je fijn bij voelt die jou kan helpen om te kijken op welke voeding jij goed reageert. Dit kan zijn door een eliminatie-provocatie dieet. Dit is echter per persoon verschillen.

Eerste hulp bij een glutenfout!

Hoe hard je je best ook doet en hoe goed je ook oplet, het gebeurt iedereen wel eens dat je per ongeluk toch gluten binnen krijgt. Wat kun je dan het beste doen bij zo’n glutenfout? Ik heb een aantal tips op een rij gezet.

  1. Drink water. Vooral als je veel aan de diarree bent of moet overgeven. Je lichaam heeft vocht nodig. Je voorkomt ermee dat je uitdroogt en je helpt je lichaam om te reinigen.
  2. Geef je lichaam rust. Je lichaam moet hard werken om deze gluten uit je lijf te werken. Rust helpt hierbij. Slaap veel en doe het rustig aan.
  3. Blijf eten als het lukt. Geen chips of koekjes maar gezond en lekker. Wanneer je moe bent (en dat ben je vaak na een glutenfout), ben je snel geneigd om ongezond te gaan eten/ snacken. Probeer dit niet te doen.
  4. Wees lief voor jezelf. Ga wat leuks doen of verwen jezelf thuis met een lekker filmpje op de bank of luister naar mooie muziek.
  5. Heel veel slapen

Oeps, ik heb per ongeluk een glutenfout gemaakt!

Wil jij nu meteen mijn gouden tips hebben op de mail? Vul het formulier in en dan stuur ik jou ASAP mijn to do lijstje en bovendien, handige tips en leuke berichtjes over glutenvrije workshops en nieuws bij jou in de buurt!