Het ontstaan

Jarenlange ondefinieerbare klachten en buikpijn. En toen was hij daar; de diagnose coeliakie was gesteld.

Het begin van een zoektocht, een acceptatieproces, het ontwikkelen van een nieuwe ‘way of life’ en, zo bleek later, het begin van een nieuw hoofdstuk in mijn leven.

In eerste instantie wilde ik mijn leven en eetgewoonten voortzetten zoals ik dat altijd had gedaan. Op naar de supermarkt en het toen nog zeer beperkte glutenvrije schap. Gewapend met mijn nieuwe glutenvrije voer dacht ik de wereld met gemak te kunnen trotseren.

Al snel kwam ik van een koude kermis thuis.

Iedere dag at ik braaf mijn glutenvrije boterhammen, toverde ik een glutenvrije warme maaltijd op tafel en knaagde ik op rijstwafels of een glutenvrij biscuitje dat van ellende als Saharazand uit elkaar viel.

Stap voor stap voelde ik mij iets beter, maar toch bleef de buikpijn aanwezig. En dan heb ik het niet over zomaar een beetje kramp, nee pijnscheuten waar geen pijnstiller tegenop kan en een enorm opgezette buik.

over Oh My Pie!

Iedere dag was het weer een verrassing hoe ik mij zou voelen bij het opstaan. Pijn bepaalde mijn energielevel, mijn invulling van de dag (standje leven of overleven) en mijn gemoedstoestand. Ik wist het op dit moment zeker; het was tijd voor een rigoureuze verandering.

Nu Marike Bol – eerder Oh My Pie!

Omdat het niets voor mij is om bij de pakken neer te blijven zitten ging ik op zoek naar mogelijkheden om me prettiger te gaan voelen. De eerste stap was mijn kennis omtrent voeding en anatomie te willen verbreden. Zo kwam ik bij de studies Orthomoleculaire voeding en Orthomoleculaire suppletie. Stap voor stap leerde ik meer over de werking van het menselijk lichaam en van datgene waar mijn lijf kennelijk tekorten had gecreëerd.

Bakken is geen theorie, je moet het voelen en proeven.

Samen met specialisten op dit vakgebied ging ik aan de slag om stapje voor stapje een goede darmgezondheid en daarmee rust in mijn lichaam te creëren. 

Het herstellen van de darmwand en darmflora was een belangrijk onderdeel van de behandelingen. Zolang de darmwand beschadigd is en de darmflora verstoord blijf je namelijk last houden van spijsverteringsproblemen.

Ontstaan van Oh My Pie!

Vervolgens ging ik ook steeds meer aan de slag in de keuken om te ontdekken hoe ik op welke voeding zou reageren. Zo ben ik er achter gekomen dat glutenvrij eten ook echt een feestje kan zijn, zonder de gebruikelijke dure voorverpakte en vaak smakeloze chemische glutenvrije crackers en koeken. Een lange tijd heb ik gedacht dat ik nooit meer echt zou kunnen genieten van lekker eten maar toen ontstond Oh My Pie!

Wat begon als een website vol met glutenvrije recepten, is inmiddels uitgemond in een kookboek vol gluten, lactose en geraffineerde suikers vrije zoete én hartige baksels met een tweede boek onderweg. Daarnaast geef ik workshops en ben ik mede-eigenaar van The Body Studio in Amsterdam, waar ik ervoor zorg dat mensen door middel van mijn voeding zich vitaler en comfortabeler gaan voelen.

Op ontdekkingsreis met bijzondere meelsoorten

Het tweede boek; ‘Bakken zonder tarwe – op ontdekkingsreis met bijzondere meelsoorten”, is rijkelijk gevuld met recepten als: glutenvrije knapperige (!) kaasstengels, een vegan prinsessentaart en alles wat je ooit wilde weten over het maken van je eigen plantaardige melk, kun je nu alvast hier bestellen.

Een boek vol die-wil-je-gelijk-maken recepten, tarwe en glutenvrije tips & tricks en een ware bibliotheek op het gebied van verschillende glutenvrije meelsoorten. Gluten, tarwe en lactose vrij bakken hoeft geen straf te zijn, integendeel zelfs… De Oh My Pie! recepten verbinden mensen, met maar zeker ook zonder voedselallergie.